Luxen sorozat, avagy miért ilyen kusza az egész?

Halihó!
Na szóval, eredetileg nem terveztem egy külön bejegyzést írni. De minden egyes rész előtt az előszóba elkezdtem magyarázni, hogy most ezt figyelembe véve olvasd, arra ügyelj, és a többi, és a többi. Mivel nem csak sok helyet igényel ez, de ki is zökkenti az embert, ha már ráhangolódott a könyvre, ezért ennek a bejegyzésnek a linkjét illesztem be a bejegyzések elején!
A sorozat maga rengeteg spoilert tartalmaz, amit szerintem a megfelelő időben kell megtudni. A "rendes sorozatnál" ezzel nincs gond, de van öt kiegészítő is. Ráadásul már a molyon is belefutottam olyanba, aki nem tudta mi a helyes sorrend és kérdezte, mire több variációt is láttam.
Az első olvasásomkor nem volt gond, abból éltem, amim volt, tehát a rendes kötetekből. Most viszont az újraolvasásnál a Feledés 3-on kívül minden a rendelkezésemre állt. Én az alábbi sorrendben olvastam el:
  1. Obszidián
  2. Feledés
  3. Ónix
  4. Feledés 2
  5. Opál
  6. Feledés 3 jött volna
  7. Origin
  8. Ellenállás
  9. Árnyak 
  10. Függőség
A három Oblivion könyvvel szerintem nincs gond, hiszen aki olvasta az Obszidiánt, Ónixot, Opált, annak nem lehet semmi gondja. Láttam olyat, aki elolvasta rendes sorrendben a sorozatot, tehát Obszidián, Ónix, Opál, Origin, Ellenállás, aztán a három Feledést, de az olyan nem tudom... Visszatérünk a történet közepéhez és nem fejezzük be. Esetleg lehet ezt variálni, hogy Obszidián, Ónix, Opál, Feledés 1-3, Origin, Ellenállás, de ezzel is az a gondom, hogy visszamegyünk a rajthoz a közepétől. Én éppen ezért olvastam mindig a megfelelő Obliviont utána.
Aztán ott van az Árnyak. Ezzel kicsit kevesebb/több a gond. Tartalmaz olyan dolgokat, amiket a megfelelő ponton kell megtudnia az olvasónak, ezért én a végére hagytam. Persze az Ónix után is jó lenne, mert akkora már mindent megtudunk, ami az Árnyakban lelőhetné a poént. Mégis helyesebbnek tűnt a végén, a lezárás után megtudni Dawsonék történetét.
A legtöbb gond a Függőséggel van. Van egy jelenet, ami az Originben benne van, csak épp Daemon szemszögéből. Én ezért mondanám a Luxen sorozat 3.75. részének, mivel a megegyező rész majdhogynem a Függőség végén van, tehát az Opállal és az Originnel majdnem egy időben játszódik. Viszont itt is vannak dolgok, amiket jobb a negyedik, illetve ötödik kötetből megtudni, tehát ezt csakis az ötödik után ajánlom. 
Nem tudom, melyik lehetőségeket választjátok, próbáltam minél többet felsorolni. Én a fenti sorrend alapján teszem ki a bejegyzéseket. Nyilván a Feledés 3 kimarad, hacsak nem szerzem meg addig és olvasom el, de nem látok rá túl sok esélyt.
Remélem, hasznos volt a bejegyzés,
Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése