2018. január 3., szerda

Sorozat #7 - 13 Reasons Why [1. évad]

Sziasztok! 
Most először írtam olyan sorozatról, aminek már elolvastam az ihlető könyvét, szóval nem tudok tovább várni. Muszáj még ma kitennem!

Előszó
Amikor megtudtam, hogy lesz sorozat, nagyon izgatott voltam. Alig vártam, hogy végre láthassam, és össze akartam hasonlítani a könyvvel. És ritkán fordul elő, igen, de sokkal jobb lett, mint az eredeti történet. És sajnálom, de ezúttal is leírom a véleményemet, és nem írom sehol, ha valami nagyon durva spoiler van.

Általános tudnivalók
"A 13 okom volt amerikai webes televíziós sorozat, mely Jay Asher Tizenhárom okom volt című könyve alapján készült. " Szerintem ennyit elég is, ha másolok, mert tényleg ez minden, amit előtte tudnia kell az embernek.

Szereplők
     Clay Jensen - Dylan Minette
     Hannah Baker - Katherine Langford
     Tony Padilla - Christian Navarro [Kedvenc]
     Jessica Davis - Alisha Boe

     Alex Standall - Miles Heizer [Kedvenc]
     Justin Foley - Brandon Flynn
     Courtney Crimsen - Michele Selene Ang
     Marcus Cole - Steven Silver
     Ryan Shaver - Tommy Dorfman
     Zach Dempsey - Ross Butler
     Tyler Down - Dervin Druid
     Kevin Porter - Derek Luke
     Lainie Jensen - Amy Hargreaves [Kedvenc]
     Matt Jensen - Josh Hamilton
     Olivia Baker - Kate Walsh [Kedvenc]
     Andrew Baker - Brian d'Arcy James
     Skye Miller - Sosie Bacon [Kedvenc]

Történet
Mivel a könyvnél is kazettákra szedtem, itt is ezt a módszert választom, tehát epizódonként beszélek majd róla. Nem tudom, hogy ez mennyire lesz majd nyerő ötlet, mert már jó ideje befejeztem a sorozatot, most pedig újranézem, hogy friss legyen az élmény. Szóval most, ezeket a sorokat írva az első részen vagyok túl, már készülök a másodikra. 
Azt már most szeretném leszögezni, hogy teljesen más, mint a könyv. Ez inkább arra koncentrál rá, hogy milyen hatással van Hannah felvétele a rajta szereplő emberekre, illetve a környezetükre. Szerintem baromi érdekes, ahogyan a mai világban mutatják be. Már rögtön az első pillanatokban megmutatják, hogy a mai kölykök szinte mindenből divatot csinálnak, és szerintem elég kiábrándító, hogy Hannah szekrénye előtt fotózkodik valaki, miközben valószínűleg két szót sem váltottak. Ami nagyon tetszett, az Hannah és Clay volt. A könyvben nem igazán kedveltem meg őket, itt viszont azonnal megszerettem őket. És ami igazán furcsa volt, hogy Hannah mennyire élettel teli és nyitott volt a legelején. És Clay is sokkal szimpatikusabb volt, mint a könyvben. Justinról nem is beszélve. Ez a rész főleg róla szól, de azért a többieket is szépen lassan bemutatják. Emellett pedig annyira tetszik, hogy néhányan milyen ellenségesen viselkednek, miközben Clay még semmit sem tud. Mert ők már meghallgatták az egészet, és tudnak minden szaftos kis titkot. Na de vissza Justinra. A színész szerintem baromi jó választás volt, azonnal megszerettem, és lássuk be, amíg nem szívózott Hannahval, nagyon aranyos volt. Ami furcsa volt, hogy Tonyról már ebben a részben kiderül, hogy ő őrzi a másolatokat, viszont nekem tetszett, hogy nem húzták annyira. Az olvasó úgyis tudja már.
A következő rész annyira furcsa volt, hiszen a könyvben Alex következik. Itt viszont Jessica neve bukkan fel, és bár teljesen érthető, hogy kettejük története egy epizódba kerül, mégis furcsa volt. Tizenhárom rész van, és ha ebben ketten vannak, akkor mi lesz a maradék egyben?  Ettől függetlenül imádtam ezt a részt! Itt sokkal jobban be lett mutatva, Hannaht hogyan szorították ki a hármasból, mert attól függetlenül, hogy összejöttek, még barátkozhattak volna vele. Ehelyett minden alkalommal kínossá tették a találkozást. És istenem, annyira látszott a különbség, hogy milyenek voltak, és milyenek lettek, főleg Jessen! És bár itt még nem derül ki, hogy a lány miért olyan zaklatott, akkor is izgalmas, hogy mi lehet az indok. Ráadásul Justin bujkál, és Jessica feltette a millió dolláros kérdést: Ha Hannah hazudott, Justin miért bujkál? Akik eddig meghallgatták a kazettákat, olyan elkeseredetten próbálnak mentséget találni maguknak, de azzal, hogy Clayhez kerültek, a lavina csak még rosszabb lesz. Mert ő nem tett semmi rosszat, viszont ismerni fogja az összes mocskos kis titkot. És bár csak a második kazettánál jár, kérdez. Nagyon, nagyon sokat kérdez, és sok embertől. Ami nagyon tetszett még, hogy Hannah szülei nem adják fel, főleg nem az anyukája, Olivia. Tudom, hogy a könyvben az van, hogy nem jönnek ki jól, de kell ez ahhoz, hogy érthető legyen, miért kutat ilyen kétségbeesetten válaszok után. És az is érdekes volt, hogy Tony ismeri a szülőket, és ilyen jó viszonyban vannak, hiszen kérdéseket vet fel, hogy akkor mi lesz a későbbiekben?
A harmadik furcsa volt, hiszen tudtunk már a listáról, a Tuskómentes övezetről, és az egész barátság kimeneteléről. Mégis Alexszel folytattuk, de én nem bántam. Mert ebben a részben inkább azt néztük, kit mennyire visel meg ez az egész, hogyan folyik tovább az élet. És tudom, hogy Alex hibázott, de egyszerűen nem tudom utálni. Ő az az ember, aki igazán sajnálja a dolgot, aki felelősnek érzi magát, és mindent megváltoztatna. Nem próbálja semmibe venni Hannaht, a szavait, hanem tényleg belegondolt, és rosszul van mindentől. És bár lassan, de elkezd változni. Nekem a sorozatban ő lett az egyik kedvenc szereplőm!
Az az igazság, hogy a sorozatban megsajnáltam Tylert. Tudom, hogy rengeteg fotót készített Hannahról, hogy tönkretette a kezdődő barátságát Courtneyval. De Clay szerintem túlzásba vitte. Értem én, hogy az ablakdobálás egy olyan hagyomány, amit a kazettán lévők kezdtek el. Ő pedig nem akarta ezt folytatni. De az, hogy megalázza Tylert, ugyanolyan rosszá, és bűnössé teszi. És ha képes volt erre, akkor nem figyelt eléggé Hannahra. A tetteinkkel hatunk a másikra, és bár megérdemelte volna Tyler, hogy ugyanazt élje át, amit Hannah... A történtek fényében nem is tudom... Nem tűnik jó módszernek.
Értem én, hogy Courtneynak nehéz lett volna felvállalnia, hogy leszbikus, de akkor is. Tisztában volt vele, hogy Hannaht eddig is szívatták, és egy kis időre mégis csak barátok voltak. Még ha hazudik is valamit, hogy elterelje a figyelmet magáról, miért kellett ilyen szaftos pletykát kitalálnia? Miért nem hagyott egy kis nyugtot neki? És igen, Claynek igaza van, Courtney tényleg hibás. Ugyanakkor a lánynak is igaza van abban, hogy Hannah döntése volt az öngyilkosság. Lehet, hogy voltak dolgok, amik ehhez a gondolathoz vezettek. De végső soron az ő döntése volt; ő volt a legutolsó ember, aki megállíthatta volna. Egyébként a kazettán szereplők baromira betojtak már, és tudom, bizarrul hangzik, de érdekes látni, hogy a kétségbeesés mire sarkallja őket. Alex pedig... Tisztában van vele, hogy rossz emberekkel barátkozik, de csak sodródik az árral. Kate Walsh meg fantasztikusan játssza a megtört anyját, ez minden részben megfordul legalább egyszer a fejemben.
Marcus... Ő nem igazán kapott szerepet ebben a részben. Az ő története elég rövid, így gondolom én, ki kellett tölteni valamivel. És igen, szörnyű, amit tett, de annyi sok szarság miatt aggódnak most a kazettákon lévők, hogy valahogy ez sokkal jobban előtérbe került. És sokkal inkább volt ez Alex, Bakerék és Sherri kazettája/része, mint Marcusé. Alexnek kifejezetten örülök, nekem nagyon tetszik, hogy nem tud megülni a seggén, és nem csak Clay, de ő is kinyitja a száját. Hannah szülei... Továbbra is próbálkoznak, és annyira furcsa, hogy itt vannak, és ennyire küzdenek. Mert a könyvben azonnal leléptek, egyáltalán nem voltak kíváncsi az okokra. Pedig még ha nem is vagy jóban egy rokonoddal, tudni akarod, miért dobta el az életét. Sheri pedig... Csak én nem értem, miért lett Jennyből Sheri?
Tudjátok, itt, a sorozatban, valahogy nem tudtam Zachket megutálni. Mert igen, elég hülyeség volt tőle ez a kicsinyes bosszú, de lássuk be: Hannah egy irgalmatlanul nagy bunkó volt. Lehet, hogy a múltban történtek dolgok, amik miatt bizalmatlan volt. De Zach mindig kedves volt mindenkivel, miért ne kaphatott volna egy esélyt? Nála sokkal rosszabbak is próbálkozott már... Tudom, hogy Hannah úgy látta, Zach semmibe veszi a kétségbeesett levelét. De nem tette. És hibáztatta, amiért az osztályban előhozott témánál nem szólt közbe. Viszont... Nem is tudom. Mi a helyzet Skye-jal? Ő is felfigyelt a lányra. Úgy érzem, hogy bár Zach kitolt Hannahval, ő is ugyanúgy bánja mindazt, ami történt, ahogyan Alex. Csak ő képtelen látványosan kimutatni. Ezzel szemben Clay! Na ő már kezd bekattanni, és nem is csodálom. Durva lehet egy ilyen szituáció, és fogalmam sincs, hogyan lehetne ezt feldolgozni.
Ryan, egy igazi bunkó. Ő is ír verseket, tisztában van vele, hogy mennyit jelent az embernek a saját műve. Ő pedig ellopta, és megmutatta mindenkinek. Egy olyan közösségnek, amiben ő is él, és pontosan tudja, milyen kegyetlenségekre képesek. Tisztában volt vele, hogy többet árthat, mint segíthet, mégis semmibe vette Hannah akaratát, és nyilvánosságra hozta a verset. Ez az, amiben óriásit hibázott. A rész egyébként nem annyira szól róla, fontosabb az, hogy Clayhez újra visszakerüljenek a kazetták, és ismét hallgatni akarja őket. Tony és Alex pedig... Nos, őket még mindig imádom. :3
Na ez az a rész, ahol igazán elkezd beindulni a cselekmény. Clayt próbálják elhallgattatni, az anyja, Lainie, rájön, hogy egyáltalán nincsen rendben semmi. Nem mintha eddig nem sejtette volna, de számít az, hogy Clay most már megnyílt neki. Ráadásul olyan elkeseredetten próbál igazságot szolgáltatni, hogy már mindenki kiborul, és akár akar, akár el, elgondolkodik az egész kazetta-mizérián. Ami főleg Jessicának rossz, hiszen kényszeríti magát arra, hogy emlékezzen. Ami pedig Hannaht és Justint illeti... Nem akarok ismét bele menni, hogy milyen undorító az, amit tettek. Bryce-ról pedig ne is beszéljünk!
Annyi mellékszereplő bukkant fel, akikre szükség volt, mégsem jelentettek igazán sokat. És ott van Jeff... Egy csupaszív srác, aki bár menő, nem bunkó, és nem érzi, hogy övé az egész világ. Clay korrepetálta, a barátja volt, és istenem, annyiszor teremtett lehetőséget Claynek és Hannahnak, de ők mindig elszúrták! Aztán a hülye bulit Hannah Sherivel hagyta el, és lássuk be, a mi főszereplőnk nagyon is hibás volt. Mert Sheri miatt nem figyelt az útra, ezért döntötték ki az oszlopot. És igen, hívniuk kellett volna a rendőrséget, de Sheri berezelt, Hannah pedig... egyszerűen lelépett. Tudom, hogy azért ment, hogy telefonálni tudjon, de nem lett volna egyszerűbb ott megvárni egy kocsit? Hogy biztos legyen benne, nem történik baj, és biztosan tud telefont szerezni? Jeff... Jeff egy fantasztikus srác volt, aki teljesen értelmetlenül halt meg. És igen, aranyos Sheritől, hogy segít az idős házaspárnak, és igen, lehet, hogy emiatt csökken a bűntudata. De akkor is felelős egy fiú haláláért.
"Ó, Rómeó, miért is vagy te Rómeó?". Ismerős? Clay története eredetileg az előző kettő előtt volt, de a sorozatot nézve ez így jó. Mármint, Hannah és Clay próbálkoztak. Jó párszor. De mindig elszúrták, csak mert valamelyikük nem mert lépni. Aztán jött a buli, Hannah kiborult, elküldte Clayt, amivel az utolsó esély is elbaltázta. És lássuk be, teljesen jogos, hogy Clay elküldte a francba, mikor Jeff halála után ment oda hozzá. Igaz, hogy nem azért, amire a fiú gondolt. De megértem. Őszintén. És azt is, hogy a kazetták után Clay kiborult, hogy hibáztatja magát. Amit pedig Tony mondott, hogy mindannyian felelősek Hannah haláláért... Van benne igazság bőven. Ugyan ez Clay része, Justin és Jessica is nagy szerepet kap, és végre az a szerencsétlen lány biztosan tudja, hogy az a rohadék megerőszakolta. Tudom, hogy ennek nem kéne jónak lennie. De még kívülállóként is gyomorforgató azt látni, hogy Bryce úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Justin pedig egy idióta volt, hogy hagyta... De az a helyzet, hogy a sorozat végére inkább sajnálatot éreztem, mintsem undort.
Ennek a résznek Bryce-ról kellene szólnia. A bűnéről. Nem, nem a Jessicával történtekre gondolok. Hanem az újabb bulira. És igen, egy kicsit átalakították a cselekményt, mert a könyvben Hannah simán bement a vízbe, pedig tudta, milyen szar alak Bryce. Itt viszont hirtelen bukkant fel, és itt tényleg erőszakról van szó. Ami továbbra is ugyanolyan undorító. Szóval az, amit Clay tett... Az egy igazán szép gesztus, még ha ez furcsán is hangzik. Egyszerűen meg kellett ezt tennie. Nem csak Jessica miatt. Hannah emléke miatt is. Ami pedig a többieket illeti. Már nagyon érzik, hogy itt a vége. Egyre kétségbeesettebbek, egyre inkább meg akarják úszni. És Alex ismét bebizonyította, hogy nem hiába szeretjük. Courtney pedig ugyanolyan szemét, mint volt... Ami a pert illeti; szerintem mindenki nagyon kíváncsi, hogy mi lesz a kimenetele, beleértve a sorozat szereplőit is. És tudjátok mi a szomorú? Hogy a tanárok a per miatt próbáltak mindent hárítani. Tudták, hogy vannak problémák, és nem mondom, hogy teljes mértékben felelősek, mert nem csak az ő dolguk a gyerekek fegyelmezése. De igen is hatással kell lenniük ránk, mert az életünk nagy részét velük töltjük. Mr. Porter pedig... Hannah segítséget kért, ő mégsem tett semmit. És amikor Tyler bement hozzá? Hagyta ugyanúgy kisétálni, ahogyan Hannaht. És ne mondja nekem senki, hogy nem jutottak eszébe az akkor történtek, mert most minden Hannahról szól. Az igazgató pedig...? Értem, hogy az a munkahelye. Hogy menteni akarja az irháját. Nem akarják belátni, hogy esetleg bűnösök. Értem én. De akkor se ilyen undorítóan csinálja.
Emlékeztem, említettem a lesifotóknál, hogy Hannahnak segítséget kellett volna kérnie egy felnőttől. Nos, megtette. Pechére azonban egy olyan embert fogott ki, aki egyáltalán nem jó tanácsadónak. Tudjátok, már a könyvnél is eszembe jutott: mi lett volna, ha Ms. Antilly lett volna helyette? Ő vajon foglalkozott volna Hannahval? Meg tudta volna menteni? A legrosszabb pedig az, hogy mikor Clay beszélt Mr. Porterrel, mi volt a reakciója? Hannah nem mondta ki, hogy erre készülne. Az ég szerelmére! Elvileg tanácsadó. De amikor egy diák láthatóan rossz állapotban van, a világ megállásáról beszél, majd kiderül, hogy bántották, hagyja kisétálni??? Csak szerintem durva ez? Ami pedig a kazettán szereplőket illeti. Néhányan elkezdtek vallani, ami még ha kicsit is, de feloldozás nekik. Sheri maga lépett, és elment a rendőrségre, amire nagyon kíváncsi leszek. Mármint erre a szálra, hogy mi lesz vele. Alex pedig... Az apja csak védeni akarta azzal, hogy nem kell elmennie, de ezzel többet ártott, mert a fiú így azt érezte, ő nem bűnhődhet. És nagyon, nagyon remélem, hogy nem lesz maradandó kára ennek. Jessicára pedig szerintem mindenki büszke lehet, mert biztos vagyok benne, hogy nehéz volt megtennie ezt a lépést.
Összességében szerintem egy fantasztikus sorozat, ami nem hagyja, hogy ne gondolkodj el azon, te vajon hogyan viselkedsz másokkal. Hogy tehetnél-e többet, vagy kevesebbet? Normális-e az, amit teszel? Hű maradsz-e magadhoz? Bántasz-e másokat? És kényelmes lenne a legjobb fényben feltüntetnie az embernek magát, de nem is tudom. Hiszem, hogy ez a sorozat nem engedi. Hogy egy kicsit jobb belátásra téríti az embereket.
Részek
  1. évad [Kedvenc]
    • 1. rész: Tape 1, Side A
    • 2. rész: Tape 1, Side B
    • 3. rész: Tape 2, Side A
    • 4. rész: Tape 2, Side B
    • 5. rész: Tape 3, Side A
    • 6. rész: Tape 3, Side B
    • 7. rész: Tape 4, Side A
    • 8. rész: Tape 4, Side B
    • 9. rész: Tape 5, Side A
    • 10. rész: Tape 5, Side B
    • 11. rész: Tape 6, Side A
    • 12. rész: Tape 6, Side B
    • 13. rész: Tape 7, Side A

Mindenképp ajánlom,
Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése